Vijgenboom ( Ficus Carica )
Dat een vijgenboom het niet doet in ons klimaat is onjuist. Een vijg kan heel goed tegen vorst en doet het prima in ons land. Ze is winterhard tot wel – 15 grd. Mochten we een erge strenge winter krijgen, wat de laatste jaren niet meer is geweest , niet meteen treuren maar wacht geduldig af of er onder aan de stam weer blad vormt. Dan is uw vijg niet dood.
Een vijgenboom staat het liefste in de volle grond op een beschutte warme plek. In een pot is er, gezien de steeds zwoelere winters, een hele kleine kans op bevriezing van de kluit. Mocht het gaan vriezen pak dan de pot in met noppenfolie of jute. Ideaal tegen een muur of schuur waar niet zoveel wind komt zodat de vijg snel kan rijpen.
Heb je een tuin op het zuiden plaats dan de vijgenboom met voorkeur op de zuidzijde.
Zet een vijg niet in de volle wind.
Een vijgenboom is een snelle groeier, hij zal in het voorjaar snel blad vormen en de vrucht ontwikkelt zich.
Er vormen zich 2x per jaar vruchten aan de boom, als ze rijp zijn vallen ze eraf en de vrucht splijt.. een zachte winter overleeft de wintervrucht.
Vijgen zijn slecht te bewaren dus eet ze nog dezelfde dag dat ze geplukt worden ook direct op. Ook vogeltjes zijn dol op vijgen, u kunt de boom beschermen door er gaas overheen te plaatsen. In het najaar verliest hij zijn blad.
Hij heeft een hekel aan natte voeten dus plaats een vijg op een klein bultje om te voorkomen dat deze teveel water krijgt.
Een vijgenboom heeft behalve snoeien weinig verzorging nodig.In de zomer kunt u gerust in de weg zittende takken verwijderen. Snoeien kan tussen november en februari.